My House / Xutan Wang

first_img Area:  560 m² Year Completion year of this architecture project 2016 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/922845/my-house-xutan-wang Clipboard My House / Xutan WangSave this projectSaveMy House / Xutan WangSave this picture!© Yuanxiang Chen+ 27Curated by 韩爽 – HAN Shuang Share My House / Xutan Wang ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/922845/my-house-xutan-wang Clipboard Photographs Architects: Xutan Wang Area Area of this architecture project CopyHouses•China Chinacenter_img Photographs:  Yuanxiang ChenSave this picture!© Yuanxiang ChenRecommended ProductsWoodTechnowoodPergola SystemsWindowsKalwall®Facades – Window ReplacementsDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE LuceWoodEGGERLaminatesText description provided by the architects. This is a house designed by an architect for his family. It is built by traditional rural clay masons, located in a village in Hunan, China. This is a large family of four generations with up to a dozen family members. As the original old house can no longer meet new needs of living, the three brothers and sisters decided to jointly invest in the construction of a new house.Save this picture!© Yuanxiang ChenSave this picture!© Yuanxiang ChenIn rural China, what used to be called home can easily become fragmented as family members and living conditions change. Such a phenomenon is common in rural areas. After the children start a family, the family begin to split up and start new families. The space distance between family members can easily divide the family. Meanwhile, without distance, relatives are likely to turn against each other. The architect tries to organize his multigenerational families through space, based on the specific situation of his family. This is an atypical “gathering house.”Save this picture!© Yuanxiang ChenThe home is planned on the blood relationship. There are two sons and one daughter in this family: elder son stays in the hometown, the daughter was married to a faraway place, and the younger son have own career in a distant city. Now all of the three have established their own family. Three small independent families have grown from the original family. The building presents a combination of four blocks in form, showing the relationship between the original family and the new families. A large traditional sloping roof covers three separate simple square boxes.Save this picture!© Yuanxiang ChenThe first floor contains bedrooms for parents and grandmother as well as a public living room. Part of the second floor of the first floor is the suite of the daughter. Part of the third floor and the rest of the second floor are the elder son’s suites. Part of the fourth floor and the rest of the third floor are the younger son’s (architect) suites. The two floors of each suite are connected by a small stairwell. The public staircase connects the two sons’ suites. The daughter’s suite is on the east side, completely independent from the main living space.Save this picture!© Yuanxiang ChenSave this picture!© Yuanxiang ChenIn rural China, the elder son often takes more responsibility for the parental pension. Therefore, the elder son’s suite is very close to the parents’ space, facilitating taking care of parents. The younger son lives in another city and his suite is set on the upper floor. Different generations have different living needs: parents and grandmothers continue the traditional countryside lifestyle and children get used to the modern lifestyle.Save this picture!north-south sectionSave this picture!© Yuanxiang ChenTo meet different needs, the first floor applied the traditional rural layout with the courtyard space, decorated blue tile.  The main living spaces of the mother and grandmothers are placed on the left and right sides of the main hall and the courtyard, which are also the center of the first floor.Save this picture!© Yuanxiang ChenEach of the three children has separate entrances to maintain privacy. Among them, the suites of sons adopt the form of hopping layout and different planning to meet different needs. The younger son’s suite introduced an open-air courtyard that runs through the upper and lower sides.Save this picture!© Yuanxiang Chen“Home” is not just a container for living. The architect wants to explore the essence of “home” through building a house according to blood relationship and evoke people to think about the relationship between architecture and social relationship.Save this picture!© Yuanxiang ChenProject gallerySee allShow lessArchitecture for the Blind: Intelligent and Inclusive Spaces for the Blind UserArticlesSalon Guui House and Office / stpmjSelected Projects Share Projects ArchDaily Year:  “COPY” Houses “COPY” CopyAbout this officeXutan WangOfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesShuangfengChinaPublished on August 15, 2019Cite: “My House / Xutan Wang” 15 Aug 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – CopperIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsPure + FreeFormCustom Metal Cladding – Legacy Fund 1 BuildingWood Boards / HPL PanelsInvestwoodWood Fiber Partition Walls – ValchromatDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaSkylightsFAKROEnergy-efficient roof window FTT ThermoToilets / BidetsBritexToilets – Accessible Centurion PanMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?家宅,多代同堂 / 王旭潭是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *